Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα και συχνότερα μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής.

Που οφείλεται

Η υπεριδρωσία διακρίνεται στην πρωτοπαθή και στη δευτεροπαθή.

Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ενώ στην περίπτωση της δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας τα αίτια είναι άλλα νοσήματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή ιδρώτα π.χ. νοσήματα θυρεοειδούς, μεταβολικές ή ορμονικές διαταραχές.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Στην περίπτωση της υπεριδρωσίας ο ιατρός σας θα σας δώσει μία σειρά εξετάσεων προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή υπεριδρωσία. Στην δευτεροπαθή υπεριδρωσία η θεραπεία περιλαμβάνει μόνο την αντιμετώπιση της κύριας νόσου. Η εστιακή πρωτοπαθής υπεριδρωσία εμφανίζεται κυρίως στις μασχάλες, στα πέλματα , στις παλάμες αλλά και στο πρόσωπο. Παλιότερες θεραπείες με ιοντοφόρηση ή αντιιδρωτικές ουσίες δεν έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σοβαρά περιστατικά ενώ επίσης χειρουργικές θεραπείες π.χ. χειρουργική αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων ή συμπαθεκτομή γίνονται πλέον σπάνια.

closeup-of-a-doctor-hands-in-medical-gloves-with-a-syringe-performs-picture-id1356764830

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης Α (disport). Η βοτουλινική τοξίνη (αλλαντική τοξίνη τύπου Α) αναστέλλει την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων και μειώνει την εφίδρωση. Οι περιοχές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με έγχυση την βοτουλινική τοξίνη Α είναι οι μασχάλες, οι παλάμες και τα πέλματα. Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι από 6 έως 9 μήνες. Καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος έχει η περιοχή των μασχαλών που μπορεί να φθάνει και τον ένα χρόνο.

Τι να αποφύγει κανείς μετά την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη

Μετά τη θεραπεία της υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη πρέπει να αποφύγει κανείς το τρίψιμο της υπό θεραπεία περιοχής. Επίσης να αποφύγει την αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή γι’ αυτό η έντονη σωματική δραστηριότητα καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύονται για τρία 24ωρα μετά τη θεραπεία της υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη.

Είναι ασφαλής θεραπεία;

Είναι ασφαλής θεραπεία γιατί δεν σταματάει την φυσιολογική έκκριση ιδρώτα, απλώς τη μειώνει.

the-doctor-makes-intramuscular-injections-of-botulinum-toxin-picture-id1276388487

Κλείσε Ένα Ραντεβού Μαζί μας

Αν θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνισή σας, να επιλύσετε ακόμη και έντονα αισθητικά προβλήματα ή απλώς να χαλαρώσετε από το στρες της καθημερινότητας, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μην διστάσετε να μας επισκεφτείτε!

×