Λ. Δημητραδιού: Για την πλαστική χειρουργική δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνον οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες

«Η πλαστική χειρουργική είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη ειδικότητα» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πλαστικός χειρουργός, συμπολίτης μας κ. Λευτέρης Δημητραδιού. Όπως εξηγεί, δεν είναι μια μονοδιάστατη ειδικότητα καθώς έχει να κάνει με πολλά κομμάτια όπως το αισθητικό που είναι και πιο διαδεδομένο αλλά και το ‘επιδιορθωτικό’ που αφορά αποκαταστάσεις, με χειρουργική όγκων και καρκίνων –νεοπλασιών του δέρματος και φυσικά, την εγκαυματική νόσο.


Ο κ. Δημητραδιού, αποκαλύπτει ακόμη ότι στην Ρόδο έχουν πέσει όλα τα… ταμπού σχετικά με την επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό καθώς τον επισκέπτονται όλες οι ηλικίες και όχι μόνον οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες!


Η συνέντευξη αναλυτικά:


• Κύριε Δημητραδιού, όλοι έχουμε μια εικόνα για την πλαστική χειρουργική που έχει να κάνει κυρίως με το κομμάτι της αισθητικής. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτό –το οποίο, γνωρίζει μια άνθηση στην χώρα μας.


Το αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής που έχει να κάνει με την αισθητική και την εικόνα του ατόμου –δηλαδή, δεν έχει να κάνει με μια πάθηση, είναι οι ιατρικές πράξεις που γίνονται από τον πλαστικό χειρουργό με σκοπό την βελτίωση κατά το δοκούν ή κατά πώς μπορεί να γίνει, της εικόνας ενός ανθρώπου. Βάσει των επιθυμιών του και βάσει της εικόνας την οποία θέλει να δημιουργήσει. Αυτό, φυσικά, έχει και όρια και μέτρα. Όλα αυτά πρέπει να τηρούν ένα μέτρο ως γνώμονα.


• Μου δίνετε την ευκαιρία να σας ρωτήσω εάν έρχονται κάποιοι άνθρωποι και σάς ζητούν υπερβολικά πράγματα! Εσείς πώς τους αντιμετωπίζετε;


Η θέση του γιατρού σε αυτή την περίπτωση είναι το «μέτρο». Αυτό που θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι αισθητικά και κοινωνικά αποδεκτό και θα αποπνέει μια υγιή εικόνα και μια υγιή εμφάνιση. Φυσικά υπάρχει αποτροπή, όταν ζητά κάποιος από τον πλαστικό χειρουργό ‘υπερβολές’. Οι υπερβολές, είναι κάτι που δεν ωφελεί κανέναν, ούτε τον ασθενή, ούτε τον γιατρό.


• Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα από τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος την πλαστική χειρουργική; Παράδειγμα, έρχονται σ’ εσάς νεώτερες γυναίκες και σας ζητούν παρεμβάσεις στην εικόνα τους σε σχέση με τις μεγαλύτερες και τι γίνεται με τους άνδρες; Έχουν ξεπεράσει το ‘ταμπού’ της επίσκεψης στον πλαστικό χειρουργό;


Έχει αλλάξει πάρα πολύ το μοτίβο. Έχει αλλάξει και ο κόσμος που έρχεται. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και φυσικά, ναι, έρχονται πάρα πολλοί άνδρες. Οι άνδρες είναι μια δυναμική αγορά, η οποία διαρκώς εισέρχεται μέσα σε αυτό τον κόσμο -αν και οι θεραπείες για τους άνδρες δεν είναι οι ίδιες με αυτές των γυναικών. Θα παρομοίαζα αυτή την ιστορία με τις γυναίκες που κάποτε επειδή άρχισαν να φοράνε παντελόνια έκαναν μια εισβολή στον κόσμο των ανδρών! Κατ’ αντιστοιχία, οι άνδρες, σήμερα, κάνουν μια εισβολή στον κόσμο των γυναικών, ασχολούμενοι με την εικόνα τους και με το πώς θα βελτιώσουν πράγματα πάνω τους. Γενικότερα, η πλαστική χειρουργική όσον αφορά το αισθητικό της κομμάτι, δεν έχει ηλικία. Παράλληλα, υπάρχει ένα ακόμη πολύ μεγάλο κομμάτι, αυτό της πρόληψης και της αντιγήρανσης το οποίο καλό είναι, να ξεκινάει από μικρότερες ηλικίες.


• Να μείνουμε για λίγο ακόμη στο κομμάτι αυτό. Η επιστήμη αυτή, σίγουρα εξελίσσεται. Ποια είναι αυτά που σας ζητούν περισσότερο όταν έρχονται για να βελτιώσουν την εικόνα τους οι άνθρωποι;


Δεν εξελίσσεται όμως με τον ρυθμό που θεωρεί ο κόσμος! Συνήθως οι άνθρωποι ασχολούνται με πράγματα τα οποία τους προβληματίζουν όσον αφορά αυτό που βλέπουν στην καθημερινότητά τους. Πράγματα που τους ενοχλούν όταν κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και θέλουν να τα βελτιώσουν. Δεν χρησιμοποιώ την λέξη ‘αλλάξει’ διότι δεν είναι η σωστή. Η πλαστική χειρουργική ‘βελτιώνει’ τα πράγματα, δεν τα αλλάζει και δεν είναι σωστό να τα αλλάξει. Βελτιώνει αυτά που ενοχλούν. Κυρίως το πρόσωπο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των θεραπειών -κυρίως αυτών που γίνονται στο ιατρείο- αφορά το πρόσωπο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι θεραπείες που γίνονται για το σώμα και σαφέστατα τα χειρουργεία τα οποία έχουν να κάνουν με το μαστό, με τις ρυτίδες, με τις λιποδυστροφίες κ.λπ. που προσπαθούμε να βελτιώσουμε.

• Να περάσουμε στο άλλο κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής. Αυτό που γίνεται για λόγους αποκατάστασης και υγείας. Είναι επίσης πολύ σοβαρό και θα ήθελα να μου μιλήσετε γι αυτό.


Δεν είναι τόσο γνωστό στον κόσμο ότι η πλαστική χειρουργική είναι μια βαριά ειδικότητα όταν έχει να κάνει με αποκαταστάσεις, με χειρουργική όγκων και καρκίνων –νεοπλασιών του δέρματος- και φυσικά, η εγκαυματική νόσος. Οι πλαστικοί χειρουργοί είναι οι μόνοι εξειδικευμένοι για την αντιμετώπιση του εγκαύματος που είναι η πιο βαριά μορφή τραύματος. Δεν είναι τόσο ελκυστικό… δεν μπορεί να γραφτεί στα life style περιοδικά (!) οπότε είναι μια διαδικασία που μένει μέσα στους ιατρικούς χώρους που δεν είναι τόσο λαμπεροί. Ο πλαστικός χειρουργός, είναι μια ειδικότητα που θα έπρεπε να απευθύνεται οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα νεοπλασιών του δέρματος. Μελανώματα, καρκινώματα του δέρματος κ.λπ. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι εκτίθενται στον ήλιο και τα ποσοστά των νεοπλασιών του δέρματος είναι αρκετά υψηλά. Ο γιατρός στον οποίο ο κόσμος θα πρέπει να απευθύνεται γι αυτές τις παθήσεις είναι ο πλαστικός χειρουργός καθώς είναι ο μοναδικός εξειδικευμένος γιατρός και για την διάγνωση αλλά και για την χειρουργική θεραπεία και φυσικά για αποκατάσταση εάν χρειαστεί εκτομές με μεταφορά δέρματος κ.λπ.


• Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως πλαστικό χειρουργό; Από την μία έχετε το αισθητικό κομμάτι και από την άλλη το επανορθωτικό κομμάτι. Πώς λειτουργείτε σε αυτά τα δύο;


Θεωρώ ότι είναι διαφορετικό το ‘πεδίο’ και είναι διαφορετική η ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που έχεις να αντιμετωπίσεις. Από την μία έχουμε να κάνουμε με μία πάθηση και από την άλλη έχουμε να κάνουμε με μία φιλοδοξία, που θέλουμε να αρέσουμε και να είμαστε πιο όμορφοι αισθητικά. Ως πλαστικός χειρουργός πρέπει να ισορροπείς σε αυτές τις δύο περιπτώσεις και να μπορείς να είσαι ρεαλιστής, ειλικρινής και να επιδιώκεις το εφικτό. Στο μεν αισθητικό κομμάτι, να μπορείς να καταλάβεις και να συμπορευτείς με την φιλοδοξία του ασθενή σου, στο δε ιατρικό κομμάτι όπου έχει να κάνεις την εκτομή ενός δερματικού καρκίνου, να μπορείς να είσαι δίπλα στον φόβο του ασθενή σου και δίπλα στο άγνωστο που μπορεί να έχει η λέξη καρκίνος.


 Σε κάθε περίπτωση η δουλειά σας έχει να κάνει και με την ψυχολογία του ασθενή.


Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει ο πλαστικός χειρουργός να μπορέσει να συνεννοηθεί και να κατευθύνει σωστά τον ασθενή του. Είναι θεμελιώδες το να υπάρχει στο μυαλό του γιατρού και στο μυαλό του ασθενή, η ίδια κατεύθυνση.


• Ν’ αλλάξουμε θέμα. Ζούμε ακόμη σε περίοδο κρίσης. Η πλαστική χειρουργική, αντιμετώπισε κρίση;


Η πλαστική χειρουργική είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη ειδικότητα, διότι έχει πάρα πολλά κομμάτια με τα οποία ασχολείται. Δεν είναι μια μονοδιάσταση ειδικότητα. Συνεπώς υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για έναν χειρουργό, να ασχοληθεί με κομμάτια από τα οποία θα κερδίσει μερίδιο της αγοράς. Σαφέστατα έχει επηρεαστεί όσον αφορά τα κοστολόγια -όπως έχουν επηρεαστεί τα πάντα στην χώρα. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως στην Ελλάδα, το επίπεδο της πλαστικής χειρουργικής, είναι πάρα πολύ υψηλό. Οι χειρουργοί είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν πολύ υψηλότερες αμοιβές εάν βρίσκονταν σε άλλες χώρες. Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι πολλοί ασθενείς έρχονται στην χώρα μας για να κάνουν αυτά που θα ήθελαν, με πολύ καλές τιμές και πολύ υψηλό επίπεδο.


 Τι θα λέγατε στους ανθρώπους που απευθύνονται στους πλαστικούς; Θα πρέπει να ψάχνουν και να μην προτιμούν τις πολύ φτηνές επιλογές;


Η πλαστική χειρουργική όσον αφορά το κομμάτι των υλικών έχει κάποια δεδομένα. Είναι καλό ο κόσμος να αναζητά προϊόντα αναγνωρισμένα, τα οποία είναι εγκεκριμένα και πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Η ασφάλεια όταν έχουμε να κάνουμε με μια βελτίωση στην εικόνα μας είναι το Α και το Ω. Και η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται με πολύ φτηνά υλικά. Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή.


• Στην Ρόδο, πώς θα περιγράφατε την κατάσταση; Υπάρχουν ακόμη ταμπού;


Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν πλέον ταμπού στην Ρόδο. Μιλάμε για την Ρόδο, που είναι ένας διεθνής προορισμός κι έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως μέλη της κοινωνίας και να αντιλαμβανόμαστε ότι οι επαγγελματίες Υγείας παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε μια πολύ καλή αγορά και οι πλαστικοί χειρουργοί που υπάρχουν στο νησί είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό αφού είναι καλό, για την ροδιακή κοινωνία να μπορεί να έχει πρόσβαση σε πολύ καλούς γιατρούς.

Health Laser Clinic

Health Laser Clinic

Κλείσε Ένα Ραντεβού Μαζί μας

Αν θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνισή σας, να επιλύσετε ακόμη και έντονα αισθητικά προβλήματα ή απλώς να χαλαρώσετε από το στρες της καθημερινότητας, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μην διστάσετε να μας επισκεφτείτε!

×