Ο κ. Λευτέρης Δημητραδιού είναι Ροδίτης, ιατρός στο τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και Μονάδας Εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «δημοκρατική», μιλάει για όλες τις πλευρές της ειδικότητάς του, την αισθητική χειρουργική αλλά και την «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», όπως την αποκαλεί, που έχει να κάνει με την επανορθωτική χειρουργική και το έγκαυμα. Και οι δύο αυτές πλευρές του ιδίου νομίσματος, έχουν άμεση σχέση με την ψυχολογία του ασθενή και βέβαια, με την βελτίωση της εικόνας του καθενός που αποφασίζει να περάσει την πόρτα του πλαστικού χειρουργού, εν έτει 2017….
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Δημητραδιού, μιλήστε μας για την ειδικότητά σας. Ποια είναι η εικόνα που έχουν σήμερα ο Έλληνας και η Ελληνίδα για την πλαστική χειρουργική;
Η πλαστική χειρουργική είναι μια ειδικότητα με πάρα πολύ ευρεία βάση έχοντας πολλά πεδία. Έχει διάφορα πεδία που είναι διάσημα και πεδία που δεν είναι. Ένα διάσημο πεδίο π.χ. είναι ο τομέας της ομορφιάς και της αισθητικής χειρουργικής, ενώ ένα όχι και τόσο γνωστό πεδίο, είναι τα κομμάτια της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής, όπου ασχολείται, είτε με ογκολογικά περιστατικά όπως το μελάνωμα, είτε καρκίνοι του δέρματος, που απαιτούν χειρουργεία, που πρέπει να γίνουν μεταφορές δέρματος ή να γίνουν ειδικοί κρημνοί για την αποκατάσταση της περιοχής. Η πλαστική χειρουργική είναι μια πολύ μεγάλη ειδικότητα, από τις πιο καλλιτεχνικές, που απαιτεί ένα ταλαντούχο χειρουργό γιατρό και είναι πολυσχιδής. Δεν είναι δηλαδή μια ειδικότητα η οποία μένει σε ένα πεδίο. Είτε στο πεδίο της ομορφιάς, που είναι σημαντικό, πολύ προβεβλημένο και το αγαπάει ο κόσμος, είτε έχει να κάνει με ογκολογικά περιστατικά, όπου οι πλαστικοί χειρουργοί αναλαμβάνουν την εκτομή των μελανωμάτων ή τους λεμφαδενικούς καθαρισμούς στις περιοχές που έχουν πληγεί. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε το έγκαυμα, το οποίο είναι κατ’ εξοχήν μία βαρύτατη κατάσταση, που είναι συνήθως προϊόν ατυχήματος. Με το έγκαυμα ασχολείται μόνον η πλαστική χειρουργική. Ο πλαστικός χειρουργός με ό,τι από αυτά ασχολείται έχει να επιτελέσει ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό. Διότι για την μην ομορφιά δεν έχουμε να κάνουμε με μία νόσο –απλά φροντίζουμε για την εικόνα και την διάθεση που μπορεί να δημιουργήσει η όποια παρέμβαση- ενώ για την επανορθωτική χειρουργική, σώσουμε ζωές.
• Πάντως, είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια είναι πιο εύκολο να περάσει ο κόσμος την πόρτα του πλαστικού χειρουργού είτε για επεμβάσεις είτε για βελτιώσεις στο αισθητικό κομμάτι.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η ειδικότητα που έχει να κάνει με τον τομέα της ομορφιάς, παλαιότερα ήταν ένα προνόμιο των «ελίτ» των κοινωνιών. Τώρα πια έχει περάσει στις ευρύτερες κοινωνικές μάζες. Αυτό είναι μια πρόοδος της κοινωνίας. Διότι έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνία η οποία επιζητεί την όμορφη εικόνα, επιζητεί την αξιοπρεπή εμφάνιση. Αυτό αποτελεί δείγμα αυτοσεβασμού και αξιοπρεπούς στάσης απέναντι στην ζωή. Ένας άνθρωπος θέλει να προσέξει τον εαυτό του και αυτό δεν είναι ζήτημα μόνον ματαιοδοξίας. Δεν είναι ζήτημα μιας αέναης προσπάθειας ενάντια στην γήρανση. Στον τομέα της ομορφιάς, θα ήθελα ο κόσμος να το αντιμετωπίζει με διάθεση για αξιοπρεπή εμφάνιση. Όπως π.χ. θέλουμε να έχουμε περιποιημένη εικόνα, να φοράμε όμορφα ρούχα κ.λπ. έτσι είναι και πολύ όμορφο να προσέχει κάποιος την εικόνα του –στο μέτρο πάντα του λογικού.
• Να σταθούμε για λίγο σε αυτό. Όταν λέτε «στο μέτρο του λογικού», σας ζητούν και παράλογα πράγματα; Υπερβολές;
Κοιτάξτε, οι υπερβολές και πράγματα τα οποία εκτρέπονται από την φυσιολογική εικόνα, σαφέστατα είναι πράγματα μη αποδεκτά και δεν είναι αποτελέσματα μιας υγιούς ιατρικής πράξης στην πλαστική χειρουργική. Θέλω να το επισημάνω αυτό γιατί είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Οι υπερβολές είναι μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς όσον αφορά τις απαιτήσεις των ασθενών. Κάποιες φορές, ναι, ζητούν υπερβολικά πράγματα. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του γιατρού και μόνον να καθοδηγήσει την θεραπεία εκεί όπου ορίζει το ιατρικό πρωτόκολλο και κατ’ επέκταση οι ιατρικές δυνατότητες. Εάν από κοινού γιατρός και ασθενής συναποφασίσουν με αυτό το γνώμονα, θα έχουν πάντα ένα καλό αποτέλεσμα. Οι υπερβολές είναι κάτι κακό για τον χώρο της πλαστικής χειρουργικής.
• Ωστόσο στο εξωτερικό η πλαστική χειρουργική έκανε θραύση πριν από πολλά χρόνια. Μήπως εμείς αργήσαμε να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι σε αυτή την ειδικότητα;
Η αντίληψη γύρω από αυτά τα ζητήματα είναι θέμα παιδείας και προόδου. Μία κοινωνία που σπάει τα ‘ταμπού’ της και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετώπιζε, είναι προϊόν ωρίμανσης του κοινωνικού ιστού. Συνεπώς, η κοινωνία έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός.
• Κύριε Δημητραδιού, μιλήστε μας για τα άλλα κομμάτια της ειδικότητάς σας. Έχουν κι αυτά πολύ μεγάλη σημασία.
Η πλαστική χειρουργική επιτελεί και μια… ‘διακονία’. Ένα σημαντικό κομμάτι στον κοινωνικό ιστό. Είναι αυτό που εγώ την ονομάζω η «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Είναι οι μονάδες εγκαύματος, είναι το μελάνωμα –μια σοβαρότατη νόσος πάνω στην οποία ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ώστε να μπορεί να είναι ενήμερος για το τι πραγματικά σημαίνει και σε ποιον να απευθυνθεί. Ακόμη, όταν μιλάμε για την «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» είναι οι πολλές δερματικές νεοπλαστικές νόσοι, όπου κι εκεί οι πλαστικοί χειρουργοί παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην πρακτική ιατρική. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το έγκαυμα, ο πλαστικός χειρουργός θα έλεγα ότι απέχει πολύ από το πρότυπο του γιατρού που έχουμε όλοι στο μυαλό μας…. Εκεί είναι ένας γιατρός που δέχεται όλες αυτές τις ‘κακουχίες’ αυτής της πολύ βαριάς νόσου. Φυσικά έχει να κάνει και με την ψυχολογία του ασθενή διότι στο κομμάτι του εγκαύματος οι νοσηλείες είναι πολλές φορές μακροχρόνιες.
• Νομίζω πάντως πως η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο και στην αισθητική χειρουργική όταν κάποιος έχει αποφασίσει να κάνει από μια μικρή επέμβαση έως ένα χειρουργείο για αλλαγή.
Συνήθως οι σχέσεις των γιατρών με τους ασθενείς σε αυτή την ειδικότητα είναι σταθερές. Όταν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης, η σχέση είναι μακροχρόνια. Στον τομέα της ομορφιάς ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να δημιουργήσει ένα ωραίο περιβάλλον διότι ο γνώμονας είναι να δώσουμε χαρά και ικανοποίηση. Αυτό βέβαια, ισχύει και στο κομμάτι της επανορθωτικής χειρουργικής.
• Τι σας ζητούν όταν έρχονται οι ασθενείς για να βελτιώσουν την εικόνα τους;
Συνήθως ξεκινούν από το πρόσωπο. Μην ξεχνάτε ότι το πρόσωπο είναι συνεχώς εκτεθειμένο γι αυτό και όλα αρχίζουν από εκεί. Από ρυτίδες, χαλάρωση, θεραπείες δέρματος κ.λπ. Στο πρόσωπο είναι οι διαδικασίες που γίνονται πιο γρήγορα. Από εκεί και πέρα υπάρχει το χειρουργικό κομμάτι που αφορά επεμβάσεις στο σώμα (λιποαναρρόφηση, βραχιονοπλασιτκή, κοιλιοπλαστική, στήθος κ.λπ.) Να σημειώσουμε ακόμη, ότι στην πλαστική χειρουργική ασχολούμεθα και με ασθενείς που έχουν χάσει κιλά από δίαιτα ή κάποια επέμβαση και απαιτείται αποκατάσταση του δέρματος στο σώμα ή άλλες παρεμβάσεις.